Soetwear Nicola Kloosterman

Interview met Nicola Kloosterman van Soetwaer

Nicola Kloosterman maakt met Soetwaer prachtig textiel dat ze zelf zeefdrukt en borduurt. Nicola is opgeleid als art director, maar miste het tastbare. Met Soetwaer geeft ze deze wens vorm. Deze zomer lanceerde ze een nieuwe collectie textiel die is geïnspireerd op de omgeving waar ze woont. Dat is Heiloo, vlakbij bos, veld en duin.

soetwaer_allihoppa_2

Waarom inspireren de duinen en het bos je zo?

Tot een paar jaar geleden woonde ik in het centrum van Amsterdam. Daar bruist het van de ideeën en de energie, en ik was best bang om de stad te verruilen voor de provincie. Maar toen wij eenmaal weg waren uit de stad merkte ik dat er meer ruimte kwam voor mijn eigen ideeën. Nu In een ‘urban’ omgeving is wat je te zien krijgt meestal al vormgegeven door een ander. In de natuur heb je, naast de rust die deze brengt, ook een schat aan inspiratie, die maar wacht tot jij er iets mee gaat doen. Ik vind dat heel inspirerend, al dat ruwe materiaal om me heen.

soetwaer_allihoppa_3

Wat doe je om geïnspireerd te blijven?

Om me heen blijven kijken dus. Letterlijk en figuurlijk. Door Soetwaer heb ik ook een netwerk opgebouwd van andere creatieven, makers en bloggers. Ik volg wat zij doen en ook dat inspireert me enorm. Je ziet hoe sommige thema’s opgepikt worden en de wereld rondgaan, via sociale media, blogs en onafhankelijke magazines. Iets hangt in de lucht, wordt tastbaar en daar doen weer mensen iets op geheel eigen wijze iets mee. Dat vind ik een gaaf fenomeen.

soetwaer_allihoppa

Wat is jouw verhaal?

Ik ben gevoelig voor mijn omgeving en ik hou ervan als deze in balans is en me blij maakt. Daarom verzamel ik dingen die ik mooi vind om me heen en koester ik die dingen ook. Deze kussens maak ik, omdat ik denk dat andere mensen daar ook blij van zullen worden, ze zullen koesteren en er een goed gevoel van zullen krijgen. Een paar mooie kussens geeft een ‘finishing touch’ in je interieur. Het geeft persoonlijkheid én geborgenheid aan je eigen omgeving. En als je van ingetogen houdt, kun je met een paar goede accessoires echt persoonlijkheid toevoegen aan je interieur.

Soetwear Nicola Kloosterman

Met de hand zeefdrukken. Wat een werk! Waarom kies je hiervoor?

Het heeft te maken met een drang me te verbinden met iets tastbaars en de liefde voor het proces. Niet weg te sturen naar een drukker en hopen dat het goed komt. Het hele proces van het ontwerp maken, de stof uitkiezen, de zeef kiezen, de verf mengen, je zeefdrukraam belichten, en tenslotte het drukken. Het is een proces met allemaal kleine en grote keuzemomenten die bepalen hoe het eindproduct eruit komt te zien. Dat vind ik gaaf. Ik bepaal dat. Dat geeft mij echt een kick.

Soetwear Nicola Kloosterman

Waarom maak jij je producten met de hand?

Omdat ik dat proces als heel bevredigend ervaar. En het kussen dat jij hebt, is daarmee ook anders dan het kussen dat ik heb. Elk kussen is individueel gedrukt, met de kleine nuances die handwerk met zich meebrengt. Inmiddels ben ik erachter dat het voor mij niet handig is om alles zelf te willen doen. Het ontwerp en de druk hou ik in eigen hand. Dat is inmiddels mijn ‘core business’. Het naaien laat in een Nederlandse naaiatelier doen. Dat kunnen zij veel beter dan ik en uiteindelijk wil ik een top product afleveren. “Wat een ander beter kan, besteedt je beter uit.” Die les van de Webvedettes heb ik dankbaar aangenomen, want er komt daardoor meer tijd vrij voor het ontwerp, waar ik dan weer beter in ben.

Welk product zou je nog graag willen maken?

Ik zou nog veel en veel meer willen maken, maar voor nu richt ik me op de huidige collectie op de rails krijgen en uitbreiden. Ook zou ik meterwerk willen drukken, zodat  ik mijn stof ook los kan verkopen. Wat zou dat gaaf zijn, als iemand mijn stof gebruikt voor zijn eigen creatieve project.

Soetwear Nicola Kloosterman

Heb je nog spannende plannen voor de toekomst?

Ik zou graag veel meer patronen en prints willen ontwerpen en die terecht zien komen op dagelijke gebuiksvoorwerpen. De eerste aanzet daarvoor is al gegeven, al kan ik daar nog niet veel over zeggen. Als het doorgaat ,wordt het een tof project.

soetwaer_allihoppa_4

Winactie: 3 prachtige tassen (verlopen!)

Yvonne, Nina en Inge hebben een tas gewonnen!

Van Nicola mag ik drie Allihoppa-lezers blij maken met de prachtige tas die je hierboven ziet, ter waarde van € 17,50. Tof toch?!

Wat moet je daarvoor doen? Laat in de comments weten wat je van het werk van Nicola vindt. En volg Nicola op Instagram (@soetwaer) en Allihoppa op BloglovinTwitterFacebook of Instagram (@alli_hoppa). Of allemaal natuurlijk  Succes!

Over twee weken, dus op vrijdag 25 september trek ik om 12.00 uur drie winnaars.trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties 

 

13 Reacties op “Interview met Nicola Kloosterman van Soetwaer”

 1. nina || happy acorn says:

  Wat tof zeg! Ik kende Nicola’s werk nog niet, maar vind het erg mooi! En ik herken me wat ze zegt over het met de hand maken, dat dat zo’n goed gevoel geeft, hoe intensief het ook is. O, wauw, en haar foto’s op IG zijn prachtig! Kortom: ik doe graag mee met de winactie! 🙂

 2. sanny says:

  Prachtige ontwerpen maakt ze. Je voelt gewoon de liefde, respect en geduld dat ze erin stopt.

 3. Inge says:

  Ik volg het werk van Nicola al een tijdje via IG. Prachtige foto’s van prachtige ontwerpen! Ik hou heel erg van het natuurlijke in ontwerpen en dat is zo mooi terug te zien in haar werk. Leuk om te lezen hoe ze te werk gaat!

 4. Thalysia // stokwolf says:

  Wat een mooi interview! Super leuk om het verhaal achter Nicala’s mooie werk te lezen!

 5. Francine says:

  Ik word er altijd een beetje stil van, wanneer ik Nicola’s mooie foto’s en zeefdruk werk zie… Ze zijn zo poëtisch, zacht van kleur en textuur. They conjure up a whole different world full of restoring energy…

 6. Ellen says:

  Wat een heerlijk interview. Ben al jaren fan van Nicola’s werk en zou graag een tas van haar winnen!

 7. Caroline says:

  Ik zag haar leuke ‘kussengezichten’ voor het eerst bij Elle Aime toen ik de illustratiecursus daar volgde en sindsdien volg ik haar werk op Instagram. Ik vind de kleuren en motieven van haar nieuwe kussens en de inspiratie die ze uit de natuur haalt heel mooi en ze staan dan ook zeker op mijn verlanglijstje.

 8. Anita H. says:

  Sowieso mooi. Maar nu ik het verhaal erbij gelezen heb nog mooier.

 9. Marloes says:

  Ow wow, ik ben zo jaloers op mensen die dit soort prachtige dingen kunnen zeefdrukken. Puur vakmanschap, heerlijk! En deze tas is prachtig voor een boodschappentochtje tijdens een mooie nazomerdag.

 10. Marjannemans says:

  Mooi de woorden! Passie lees ik! Ga zo door!!

 11. Yvonne says:

  Leuk om te lezen! Het werk van Nicola wordt echt steeds mooier… Natuurlijk zou ik graag zo’n mooie tas willen winnen, super! Ik volgde jullie beiden al overal, eh, behalve op Facebook natuurlijk ;D

 12. Nieuws, leuks en andere dingen #7: ontwerpsalon | Allihoppa says:

  […] kwam ik ook nog tegen. Die stoffen blijven mooi om naar te kijken. Heb je mijn interview met Nicola al […]

 13. jackie Kerszbaum says:

  Nikkie,
  I LOVE YOUR WORK!!!!!!!!!!!!
  GOOD LUCK
  From Jackie in California
  I want you to enter my name to win a bag
  Kisses and Hugs