mincepies_allihoppa

Kerstgebakjes met mincemeat

Zin om lekker iets te bakken met kerst? Deze mincemeat pies zijn dan echt een aanrader. Maak je meer mincemeat dan je nodig hebt voor je pasteitjes, bewaar het dan in een weckpot en eet het lekker later op.

Eerst deel ik het recept voor de mincemeat. Mincemeat is trouwens misleidend: hier zit echt geen vlees in hoor! Verderop staat het recept voor de pasteitjes.

Ingrediënten mincemeat

112 gram appels (stevig en zuur, bijvoorbeeld Jonagold)
56 gram kokosolie
87 gram blanke rozijnen
56 gram rozijnen
56 gram krenten
87 gram donkere basterdsuiker
rasp & sap van een ½ citroen
rasp & sap van een ½ sinaasappel
20 gram amandelen
3 gram koekkruiden
1 gram kaneel
1 gram nootmuskaat
1,5 eetlepel cognac

Doen

Verwarm de kokosolie tot het vloeibaar is.
Was de rozijnen en krenten, schil de appels en hak ze (net als de amandelen) in kleine stukjes.
Mix alle ingrediënten, behalve de cognac & olie, in een grote kom die in de oven kan.
Voeg, als het fruit en kruiden goed verdeeld zijn, de olie en cognac toe. Goed roeren!
Dek de kom toe met een schone theedoek en zet het weg, op een koele plaats voor 12 tot 24 uur.
Bedek de kom met wat aluminium folie en zet in een warme oven ( 120°C) voor 3 uur. Het ziet er nu niet echt lekker uit, heel vettig. Dat komt goed! Roer het af en toe terwijl het afkoelt. Zo komen alle ingrediënten goed samen. Als het koel is kan je het verwerken in de taartjes of bewaren in een weckpot.

Ingrediënten voor het deeg

175 gram bloem
mespunt zout
75 gram roomboter
2 à 3 eetlepels water
beetje melk

Doen

Zeef de bloem en mix deze met het zout. Verkruimel de boter samen met de bloem zodat het een kruimeldeeg wordt. Mix het met de hand tot een glad deeg door telkens een beetje water toe te voegen. Vorm een bal van het deeg, bedek het met folie en laat het rusten op een koele plek, voor ongeveer 30 minuten.
Vet een cupcake bakplaat in. Rol 2/3 van het deeg uit, ongeveer 2 mm dik. Snij rondjes van 10 cm doorsnee en bekleed daarmee de bakplaat. Het deeg kan best wat stug en elastisch zijn. Rol het desnoods nog iets dunner uit. Als je het in de vorm doet, kunnen er vouwen ontstaan, dat vind ik zelf nooit zo’n probleem, maar druk ze wel even plat met je vinger anders is het wel iets te veel deeg op één plek. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en vul met het mincemeat tot aan de rand.
Rol het overige deeg uit, ongeveer 2 mm dik. Snij dunne stipjes waarmee je de cupjes afsluit op dezelfde manier als je een appeltaart zou bedekken. Wrijf eerst het deeg wat in met water, dit zorgt ervoor dat het extra goed vast plakt. Druk het deeg aan de rand voorzichtig samen met het deeg van de bodem. Besmeer het deeg aan de bovenkant licht met wat melk.
Bak ze in 30 min op 200°C tot goudbruine taartjes. Laat ze 5 minuten koelen in de vorm maar haal ze dan eruit en zet ze op een rekje om verder te koelen! Laat ze zeker niet helemaal afkoelen in de vorm, daar krijg je ze dan niet meer uit. Nu begint het smullen!

mincepies_allihoppa_2

Dit recept is van Frauke van Orangebaker. In haar winkel vind je veel lekkere recepten die je direct kunt downloaden. Kijk daar vooral even.



trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties



 

 

2 Reacties op “Kerstgebakjes met mincemeat”

  1. Anne (Days of Flavour) says:

    Deze zien er erg lekker uit! Misschien toch maar een keertje maken 🙂

  2. Annelies Vermeulen says:

    Ja doen hoor. Ik vond ze heerlijk!