hemels_allihoppa_cover_2

Kookboek Hemels: interview met bedenker Ria Geraets

Luchtige cakejes, zachte noga, lichte vis en zalige soepen, je vindt ze in het prachtige kookboek Hemels! De gerechtjes zijn naar eigen inzicht te combineren en makkelijk te bereiden. Bovendien bevat het boek ook doe-het-zelf styling ideeën om van je eettafel een feesttafel te maken.

Het boek is gemaakt door lifestyle- en foodstyliste Alexandra Schijf en en foodblogger Ria Geraets-Heijen. Zij maakten het boek helemaal zelf en geven het in eigen beheer uit. Het boek ziet er echt prachtig uit. Heel erg diy, dus tijd voor wat vragen aan Ria Geraets-Heijen.

hemels_allihoppa_2

Hoe is de samenwerking met Alexandra ontstaan? Kenden jullie elkaar al?

‘We deden allebei een deeltijdopleiding aan de Academie Artemis. In de zomer van 2012 stonden we allebei op de open dag en hebben we met elkaar gesproken, maar dat ging vooral over de opleiding. In het najaar van 2012 deed ik een workshop foodstyling en die werd gegeven door Alexandra. Eigenlijk hebben we elkaar tijdens de workshop dus pas echt leren kennen. Tijdens de eindexamenexpositie stonden we te filosoferen over wat we allemaal konden gaan doen, nu we ons diploma hadden. Ik vertelde Alexandra over een idee dat ik had voor een kookboek. Alexandra zei heel enthousiast: ‘Wat gaaf, zullen we dat samen maken?’ En de rest is geschiedenis, zoals ze dat zeggen.’

Jullie geven het boek in eigen beheer uit. Heb je het ook bij uitgevers geprobeerd?

‘Nee. We hebben wel informatie ingewonnen over uitgeven via een uitgeverij, maar we zagen meer voordelen in zelf uitgeven. Je doet zelf de planning en timing en je bepaalt zelf hoe het eruit komt te zien. Met name dat laatste is redelijk essentieel bij dit boek. De look en feel en de consistentie van het thema maken het onderscheidend. We wilden gewoon niet dat het eruit zou komen te zien zoals alle kookboeken die bij de boekhandel liggen. Zelf uitgeven brengt ook heel veel uitdagingen met zich mee, weten we inmiddels. Het regelen van je eigen pr en distributie is behoorlijk arbeidsintensief. En je moet echt van alle markten thuis zijn, al je vaardigheden worden aangesproken: creativiteit, schrijven, vormgeven, plannen en organiseren, administratie en financiën, onderhandelen, marketing, communicatie, sales, technische vaardigheden, et cetera.’

Wat was het lastigste in het maakproces?

‘Ik vond dat het vasthouden aan het eigen idee. Ik wilde heel graag iets heel gaafs en geweldigs neerzetten, dus ik heb heel veel feedback gevraagd aan creatieve vakgenoten om het zo goed mogelijk te maken. Maar zoveel mensen, zoveel meningen! Dan komt er een moment dat je duidelijke keuzes moet maken over wat je wel en wat je niet meeneemt. Lastig, want alles is zo goed bedoeld. Maar volgens mij hebben we goede keuzes gemaakt.’

hemels_allihoppa_4

Hoe vaak heb je de recepten moeten proeven?

‘Haha, ze zijn zo lekker, dat is geen moeten hoor. We hebben alle recepten minimaal twee keer zelf gemaakt. Maar je maakt zo’n boek niet alleen voor jezelf, dus de recepten zijn door heel veel mensen geproefd. We organiseerden in juli twee proeverijen voor echte foodies, waar we waardevolle feedback uit kregen. Ook tijdens de vier dagen fotoshoot zijn de recepten uitgebreid geëvalueerd. Een heleboel vrienden en collega’s hebben de recepten uitgeprobeerd. En ze zijn helemaal doorgelicht door twee koks. Ja, als recept moet je van goeden huize komen, wil je in een boek!’

Zijn er ook recepten afgevallen?

‘Ja, zeker. We zijn begonnen vanuit het thema. Eerst maakten we een longlist van ‘hemelse’ ingrediënten en soorten gerechten; denk aan witte, lichte of transparante ingrediënten of luchtige, romige of schuimige gerechten. Van daaruit zijn we combinaties gaan maken. Ik had onder andere iets bedacht met zalm en een gepocheerd ei. Veel te ingewikkeld dat pocheren, dus die viel af. Ook dacht ik aan een pasta met een witte roomsaus, maar heb uiteindelijk toch voor een doorzichtige botersaus gekozen; supermakkelijk en heel lekker, perfect voor in het boek. Met de knolselderijsoep werd ik geen goede vriendjes, haha, dus die viel na één keer maken al af. En ik wilde iets met kip gemarineerd in yoghurt doen, maar dat werd veel minder lekker en zacht als ik in mijn hoofd had.’

hemels_allihoppa_3

Hoe lang hebben jullie erover gedaan van idee totdat je het boek in je handen had?

‘Het idee lag al jaren in mijn la. Wij zijn zo rond december 2013 gestart met het creëren van het boek. Allereerst met het maken van moodboards om de stijl neer te zetten. Daarna zijn we de opzet en indeling gaan maken. Vervolgens de recepten, de foto’s, de teksten, de vormgeving en het drukwerk. Al met al dus ongeveer een jaar. Het is heel gaaf om dan na al dat harde werken je eigen boek in je handen te hebben.’

Hemels! is te koop via www.hemelskookboek.nl.



trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties