Groenteflapjes recept

Een feestje? Bezoek? Of gewoon zin in iets lekkers? Dan is dit recept ideaal voor jou. Deze groenteflapjes kun je van te voren maken en op het moment suprême opwarmen in de oven.

Ingrediënten (voor 6 stuks)

Voor het deeg

200 gram bloem (+ iets extra’s om het deeg uit te rollen)
100 gram roomboter (koud uit de koelkast)
2 eieren, medium
1 eetlepel koud water
snufje zout

Voor de vulling

verse spinazie
100 gram blauwe kaas (bijv. stilton)

50 gram pijnboompitten

Verder nodig

Bakpapier
Bakplaat
Plasticfolie

Doen

Verwarm de oven voor op 180°C.  Leg een vel bakpapier klaar op een bakplaat.

Snij de boter is kleine stukjes en kneed deze, met de hand, samen met de bloem tot een kruimelig deeg.  Voeg één ei, het zout en water toe en kneed dit ongeveer 5 minuten tot het een stevig deeg is. Je kunt hiervoor een mixer gebruiken, maar ik vind het heerlijk om het met de hand te doen.

Rol het deeg tot een bal, bedek het met folie en leg het in de koelkast gedurende minimaal 30 minuten.

Besprenkel je aanrecht met wat bloem, rol het deeg uit tot het een dikte van ongeveer 5 mm heeft. Snij rondjes uit van ongeveer 18 cm in doorsnee.

Leg een klein handje spinazie, paar plakjes blauwe kaas en wat pijnboompitten op elk deegrondje. Hou de vulling vast met één hand terwijl je het deeg erover heen vouwt met je andere hand. Dit kan even lastig zijn in het begin. Gewoon rustig blijven en blijven proberen.

Als het deeg is dubbelgevouwen druk je het op de naad naar beneden. Vouw dan de naad ook weer even terug om het extra dubbel dicht te krijgen en druk er dan een vork in voor een mooi randje.

Klop het laatste ei even los en smeer een dun laagje over de flapjes voor ze in de oven gaan.

Afbakken in ongeveer 30 minuten tot ze goudbruin zijn.



trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties



 

 

2 Reacties op “Groenteflapjes recept”

  1. Laura says:

    Hmm, klinkt goed! Zou dit ook lekker zijn met feta in plaats van blauwe kaas?

  2. Annelies Vermeulen says:

    Ik denk dat het erg lekker is met feta!