chococake_orangebaker_allihoppa

Chocolade & blauwe bessencupcake

Zien ze er niet heerlijk uit, deze cupcakes? Ze smaken ook heerlijk, dus ga lekker aan de slag met dit recept.

Ingrediënten (voor 12 cupcakes)

Voor de cupcakes

125 gram roomboter (kamertemperatuur)

125 gram kristalsuiker

2 eetlepels melk
2 eieren, medium
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
90 gram pure chocolade
125 gram blauwe bessen

Voor de topping

100 gram poedersuiker
100 gram roomboter (kamertemperatuur)
100 gram monchou (kamertemperatuur)
2 druppels vanille-extract

Verder nodig

Cupcake/muffinvorm
Cupcake papierenvormpjes
Satéprikker
Handmixer

 

Doen

Verwarm de oven voor op 170°C. Bereid een cupcake/muffinvorm voor door hem in te vetten of doe er papieren vormpjes in.

Mix de boter en suiker tot het een lichte, zachte substantie is. Voeg dan de eieren toe, één voor één, gevolgd door de melk. Het resultaat moet klontvrij zijn.

Zeef de bloem samen met het bakpoeder, schep het beetje bij beetje bij het botermengsel. Mix het geheel telkens goed door elkaar voor je weer wat extra bloem toevoegt.

Snij de chocolade in kleine stukjes, ongeveer ½ cm in doorsnee. Was de blauwe bessen en laat ze uitlekken. Spatel de chocolade en blauwe bessen door het deeg. Rustig en met aandacht om te voorkomen dat de bessen helemaal kapot gaan.

Vul elk cupcakevormpje voor ongeveer ¾ met het deegmengsel en bak ze tot ze goudbruin zijn (ongeveer 25 minuten). De oude truck van een satéprikker werkt ook hier ideaal. Steek de prikker in een cupcake, komt die er (zo goed als) schoon uit dan zijn ze klaar.

Laat ze nog 5 minuten in de vorm zitten voordat je de cupcakes op een rooster helemaal laat afkoelen. Maak ondertussen de topping.

Mix de poedersuiker, boter, monchou en het vanille-extract samen tot een klontvrije crème. Dit kan veel geduld eisen. Ik vind een vork het beste werken, in combinatie met een grote dosis uithoudingsvermogen.

Je kunt de topping op allerlei manieren op de cupcakes aanbrengen, lekker grof met piekjes of met een spuitzak keurig draaien. Maar pas als de cupcakes echt goed afgekoeld zijn, anders smelt de topping.



trefwoorden: , , ,
 
 
 
 

Reacties