bananencake_allihoppa

Bananencake recept

Oh jongens, vriendin Frauke bakte weer eens iets: bananencake. Zo lekker! En ik mag het recept weer delen. 

Ik heb toevallig net 10 eieren van de buurvrouw gekregen, omdat wij voor haar kippen hebben gezorgd toen ze op vakantie was. Lekkere biologische eitjes. Ik denk dat ik ze ga gebruiken voor deze cake.

bananencake_allihoppa_2

Over dieren gesproken, mooi bruggetje nietwaar, de laatste tijd zie ik steeds meer dieren rondom huis. Laatst zag ik voor het eerst reetjes staan in het weiland aan de overkant van de weg. Ik wist wel dat er reeën in het bos zaten, maar had ze nooit gezien. En nu drie ochtenden achter elkaar! Zo’n mooi gezicht. En naast ons huis op het veld zit tegenwoordig een fazant, die ik Fazzie van Santen heb genoemd. Het is nogal een daredevil, want hij gaat geregeld lopend de weg over. En dat levert nogal eens toeterende auto’s en kleine files op. Ik ben steeds bang dat hij het niet overleeft, maar gelukkig zie ik Fazzie tot nu toe elke ochtend weer op het veld zitten. Klinkt idyllisch he? Helaas hadden we ook een hoornaar (een wesp van 5 cm) in huis en dat maakt het dierenverhaal toch iets minder aantrekkelijk.

Oja, die cake 😉

Ingediënten

2 rijpe bananen
135 gram dadels
2 eieren
2 eetlepels melk
2 eetlepels gesmolten roomboter (of margarine)
3 theelepels speculaaskruiden
4 theelepels geraspte kokos
75 gram geraspte wortelen (optioneel)
200 gram volkorenbloem
10 gram bakpoeder

Voor de frosting (optioneel)

90 gram monchou
90 gram roomboter
125 gram poedersuiker

Doen

Vet een cakeblik in met wat roomboter. Bedek het blik met bakpapier. Zelf knip ik een vel door tweeën en gebruik één deel door het in de lengte over het midden (in de breedte) van het blik te leggen. Door de boter blijft het papier goed plakken en is de afgebakken cake er gemakkelijker uit te halen. Op mijn manier is dan niet het hele blik bedekt met papier, werkt voor mij prima. Maar als je liever het hele blik bekleed met bakpapier is dat natuurlijk ook prima.

image002

Pak je blender en vul die met de bananen, dadels (snij ze even doormidden om het iets gemakkelijker te maken voor je blender om ze te verwerken), eieren, melk, gesmolten roomboter (margarine werkt ook prima) speculaaskruiden en geraspte kokos. Deksel op de blender en blenderen maar. Eerst op de laagste stand tot alles klein is gemaakt. Dan nog even een minuut of twee op de hogere stand, om het geheel echt goed te mengen.

In een kom doe je de volkorenbloem en bakpoeder (zeef de bakpoeder even om klontjes te voorkomen). Voeg de inhoud van de blender aan het bloem toe en roer het geheel goed door elkaar, met een spatel of pollepel. En giet het in het cakeblik.

Bak in een voorverwarmde oven (180 graden) gedurende 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 155 graden. Bak nog 40 minuten. Daarna ongeveer 5 minuten laten afkoelen in het blik voordat je hem opeet.

Van het weekend ontdekte ik dat de cake nog lekkerder smaakt als je er frosting op doet. Mix voor de frosting 90 gram monchou met 90 gram roomboter en 125 gram poedersuiker. De monchou en roomboter moeten extreem zacht zijn (maar niet gesmolten) om goed te kunnen mixen. Ik laat ze ruim 3 uur buiten de koelkast voor ik de frosting maak.

De cake is ideaal om in te vriezen. Gewoon in plakjes snijden en in een boterhammenzakje doen. ’s Ochtends haal je een zakje uit de diepvries, doe dit in je tas en dan heb je een fijne snack op je werk.

bananencake_allihoppa_3



trefwoorden: , ,
 
 
 
 

Reacties



 

 

3 Reacties op “Bananencake recept”

  1. Karlijn says:

    Goddelijk! En nu heb ik daar dus zin in. Je wordt bedankt 😉

  2. Denise says:

    Mmm, dat ziet er heerlijk uit. Bananen brood is een van mijn lievelings dus ik zal de cake binnenkort ook eens proberen!

  3. Annelies Vermeulen says:

    @Denise: Ja doen hoor! Echt heel lekker.
    @Karlijn: Graag gedaan 😉